Er dine nærmeste sikret godt nok, hvis du går bort?

 

Blog v. Camilla Refsgaard

Er dine nærmeste sikret godt nok, hvis du går bort?

Hvis du ikke har oprettet et testamente, er det arveloven, der bestemmer, hvordan din arv fordeles.

Er du gift, læs her:

Er du gift, vil din ægtefælle være berettiget til at udtage halvdelen af alt hvad I ejer sammen, hvis jeres bodele er positive. Den resterende halvdel – din halvdel – skal derimod fordeles mellem dine arvinger. Hvis ikke andet er aftalt i et testamente, deles arven med halvdelen til din ægtefælle og den anden halvdel til børnene til deling. Er der ingen børn, arver din ægtefælle alt.

For mange er det svært at opretholde den samme levestandard, herunder at blive boende i huset, når der skal svares arv til børnene. Et testamente giver dog mulighed for, at længstlevende får en større del af arven. Dette sker ved, at børnenes arv begrænses til tvangsarven, som udgør 1/8 af den samlede arv efter dig.

Dette efterlader din ægtefælle med 7/8 af arven efter dig, samt egen halvdel af boet, hvilket sammenlagt giver 15/16 af det formuefællesskab, I havde sammen. På denne måde kan du give din ægtefælle de mest økonomisk fordelagtige rammer til at føre familien videre.

Er du i papirløst forhold, læs her:

Er du i et papirløst forhold, bør du i særdeleshed overveje, om du har sikret dine nærmeste godt nok. Ugifte samlevende tager nemlig ikke arv efter hinanden (udover visse forsikringer og pensioner), hvorfor det er nødvendigt at oprette et testamente, hvis du ønsker at sikre din samlever.

Hvis ikke du opretter et testamente, vil hele arven efter dig gå til dine børn, og hvis ikke der er børn, til dine forældre. Reglerne sætter din samlever – og eventuelle mindreårige børn – i en vanskelig situation, da der måske ikke vil være midler nok til at overtage en fælles bolig eller til at opretholde familiens hidtidige livsstil.

Uanset din civilstatus er det således altid værd at overveje, om du har sikret dine nærmeste godt nok. Hvis du er I tvivl om, hvorvidt det er aktuelt for dig at oprette et testamente, er du velkommen til at ringe eller skrive for en uforpligtende snak.

 

Camilla Refsgaard,

Advokatfuldmægtig

Smith Knudsen Advokatfirma

cr@smithknudsen.dk

Tlf.: 97 42 63 33